Historiske romaner

Havet syng

Havet syng» er ei gripande kjærleikshistorie om ei sterk kvinne i eit mannsdominert kystmiljø. 1800-talet, Sunnmøre: Kristiane lovar far sin at losnummeret hans ikkje skal gå ut av slekta. Som kvinne kan ho ikkje overta losansvaret og må difor gifte seg med ein som kan og vil det. Mellom plikt og lidenskap må ho ta sine val. Dette er den første romanen om Kristiane. Denne boka – og oppfølgjanren «Lene seg mot vinden» – førte til at Trude Teige har løfta fram kystkvinnenes betydning og bidrag som samfunnsbyggarar. Ho ha halde utallige foredrag om dess kvinnene i heile landet dei siste femten åra.  «I dei mannsdominerte, maritime fiskerimiljøa er mykje av lokalhistorien skriven av menn og om menn. Det er ikkje rart, for mennenes bidrag kan ofte setjast to strekar under, det kan målast og kvantifiserast. Dei verdiane kvinnene har stått for er like viktige. Det handlar til dømes om omsorg, matkultur, tryggleik og tilhøyrigheit», seier Teige.

Miljøet er overbevisende og her er alle ingredienser: Menn som slår sine koner, kvinner med hareskår, bygdetullinger, torskefiske, klippfiskrøyking, saueslakt og båtdraging, storm og stille – «endelaus glede og endelaus sorg». Cathrine Krøger, Dagbladet

Lene seg mot vinden

Lene seg mot vinden er ein frittståande oppfølgar til Havet Syng. Vi er tilbake på Sunnmøre på midten av 1800-talet, og Kristiane lever saman med Lars og dei to borna hennar. Eldsteguten Anders veit at mora ønsker at han skal bli los, men han har store musikalske evner og mange planer som ikkje stemmer overeins med mora sine.

Kristiane søkjer til havet når ho treng å tenkje. Ein dag gjer ho ei skremmande oppdaging nede ved den store steinen på stranda. Hendinga får store konsekvensar i bygda.

I 2015 relansert Aschehoug både «Havet syng» og «Lene seg mot vinden» i pocketversjon med ny, moderne design.

Mormor danset i regnet

Tre generasjoner kvinner og én mørk hemmelighet.

Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Mens hun rydder i huset, kommer hun over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev hun skrev i 1946. Brevet har tysk poststempel. Det er helt ukjent for Juni at mormoren var i Tyskland like etter krigen, og hun bestemmer seg for å nøste opp hennes historie.

Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Der blir hun konfrontert med en brutal og ukjent krigshistorie. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.

Mormor danset i regnet handler om en kvinnes fortielse og dens følger for datteren og barnebarnet. Men aller mest er dette en fortelling om kjærlighetens helbredende kraft. Romanen er basert på sanne historier og faktiske hendelser.

Her kan du lese om de sanne historiene bak boka: https://www.aschehoug.no/detdumaalese2/Nyheter-og-artikler/Trude-Teige-En-tyskerjentes-arv

Intervju med forfatteren: http://www.bokklubben.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=12021676#lenke