Historiske romaner

Mormor danset i regnet

Tre generasjoner kvinner og én mørk hemmelighet.

Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Mens hun rydder i huset, kommer hun over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev hun skrev i 1946. Brevet har tysk poststempel. Det er helt ukjent for Juni at mormoren var i Tyskland like etter krigen, og hun bestemmer seg for å nøste opp hennes historie.

Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Der blir hun konfrontert med en brutal og ukjent krigshistorie. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.

Under arbeidet med romanen Mormor danset i regnet – som er inspirert av sanne livshistorier og faktiske historiske hendelser både i Norge og Tyskland – møtte jeg en kvinne som etter nesten 70 år i Tyskland hadde flyttet hjem til Norge. Det ble et møte som satte spor. Hun følte ingen skam fordi hun giftet seg med en tysk soldat. Hun giftet seg med mannen hun elsket, og når hun snakket om ham, kunne jeg se 19-åringen i henne. Hun fortalte at mannen hennes kom til Norge på «Blücher». «Tenk så heldig for meg at han overlevde», sa hun og så på meg med et smil. Men det var ikke bare gleden i øynene hennes da hun viste meg det norske passet, som hun nylig hadde fått tilbake. Da så jeg mest sorg, avmakt – og en dose bitterhet. «Jeg er god nok nå», sa hun, før hun i neste øyeblikk spurte meg: «Hva betyr ordet tyskertøs? Betyr det virkelig hore?» Jeg nikket. «Men jeg er ingen hore», sa hun med fast stemme.

Mormor danset i regnet handler om en kvinnes fortielse og dens følger for datteren og barnebarnet. Men aller mest er dette en fortelling om kjærlighetens helbredende kraft. Romanen er basert på sanne historier og faktiske hendelser.

Her kan du lese om de sanne historiene bak boka: https://www.aschehoug.no/detdumaalese2/Nyheter-og-artikler/Trude-Teige-En-tyskerjentes-arv

Intervju med forfatteren: http://www.bokklubben.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=12021676#lenke

Lene seg mot vinden

Lene seg mot vinden er en frittstående oppfølger til Havet Syng. Vi er tilbake på Sunnmøre på midten av 1800-talet, og Kristiane lever sammen med Lars og de to barnene hennes. Eldstegutten Anders vet at mora ønsker at han skal bli los, men han har store musikalske evner og mange planer som ikke stemmer overens med moren sine.

Kristiane søker til havet når hun trenger å tenke. En dag gjør hun en skremmende oppdagelse nede ved den store steinen på stranda. Hendelsen får store konsekvenser i bygda.

I 2015 relanserte Aschehoug både «Havet syng» og «Lene seg mot vinden» i pocketversjon med ny, moderne design.

Havet syng

Havet syng» er en gripende kjærlighetshistorie om en sterk kvinne i et mannsdominert kystmiljø. 1800-tallet, Sunnmøre: Kristiane lover faren sin at losnummeret hans ikke skal gå ut av slekta. Som kvinne kan hun ikke overta losansvaret og må derfor gifte seg med en som kan og vil det. Mellom plikt og lidenskap må hun ta sine egne valg. Dette er den første romanen om Kristiane. Denne boka – og oppfølgeren «Lene seg mot vinden» – førte til at Trude Teige har løfta fram kystkvinnenes betydning og bidrag som samfunnsbyggere. Hun har holdt utallige foredrag om disse kvinnene i hele landet de siste femten årene.  «I dei mannsdominerte, maritime fiskerimiljøa er mykje av lokalhistorien skriven av menn og om menn. Det er ikkje rart, for mennenes bidrag kan ofte setjast to strekar under, det kan målast og kvantifiserast. Dei verdiane kvinnene har stått for er like viktige. Det handlar til dømes om omsorg, matkultur, tryggleik og tilhøyrigheit», sier Teige.

Miljøet er overbevisende og her er alle ingredienser: Menn som slår sine koner, kvinner med hareskår, bygdetullinger, torskefiske, klippfiskrøyking, saueslakt og båtdraging, storm og stille – «endelaus glede og endelaus sorg». Cathrine Krøger, Dagbladet